Einde handhavingsmoratorium: Wat betekent dit voor bedrijven in 2025?
Handhavingsmoratorium?
Een moratorium is simpel gezegd een tijdelijke pauze of uitstel van bepaalde regels of handhaving. In dit geval heeft het handhavingsmoratorium ervoor gezorgd dat de Belastingdienst sinds 2016 beperkt kon optreden tegen schijnzelfstandigheid. Maar nu komt hier een einde aan: vanaf 1 januari 2025 worden de regels weer actief gehandhaafd.
In dit artikel verkennen we wat het vervallen van dit moratorium betekent, waarom het belangrijk is en hoe je je als ondernemer het beste kunt voorbereiden.
Wat verandert er vanaf 2025?
Het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid vervalt. Dat houdt in dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer kan controleren of een arbeidsrelatie wel of niet als zelfstandig ondernemerschap kwalificeert. Hierdoor komt er meer duidelijkheid over de vraag: Is iemand écht zelfstandig of is er sprake van een (verborgen) dienstverband?
Zachte landing in 2025
- Geen boetes voor opdrachtgevers die aantoonbaar werken aan naleving.
- Correcties en naheffingen gaan niet verder terug dan 1 januari 2025.
- Lopende goedgekeurde modelovereenkomsten blijven geldig tot eind 2029.
En vanaf 2026?
Dan wordt de handhaving strenger en gelden de reguliere regels, inclusief mogelijke boetes en terugwerkende kracht.
Waarom is dit belangrijk?
Schijnzelfstandigheid leidt tot oneerlijke concurrentie en minder sociale bescherming voor werkenden. Door de nieuwe regels wil het kabinet een ‘gelijk speelveld’ creëren, waarin alle werkenden gelijke rechten en sociale zekerheden hebben.
Voor bedrijven betekent dit:
- Inhuren van zelfstandigen kritisch beoordelen. Er moet duidelijk zijn of iemand écht zelfstandig is of in loondienst had moeten zijn.
- Risico op naheffingen loonheffingen en belastingrente. Dit kan financiële en juridische gevolgen hebben als blijkt dat de kwalificatie onjuist was.
Met de komst van dit handhavingsregime is het dus essentieel dat bedrijven hun contracten en samenwerkingsovereenkomsten her beoordelen.
Hoe bereid je jouw bedrijf voor?
- Analyseer bestaande arbeidsrelaties
Maak een lijst van alle zzp’ers, freelancers en externe specialisten waarmee je samenwerkt. Gebruik hulpmiddelen zoals de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie om te checken of er écht sprake is van zelfstandige inhuur. - Maak gebruik van ondersteuning
De Belastingdienst biedt mogelijkheden voor vooroverleg, zodat je vooraf duidelijkheid kunt krijgen over de fiscale gevolgen van een arbeidsrelatie. Zorg ervoor dat je alle informatie bij de hand hebt, zodat het proces snel en soepel verloopt. - Werk met betrouwbare partners
Het inschakelen van een detacherings- of consultancybureau, zoals Seventrees, kan risico’s beperken. Daar werken professionals binnen duidelijke arbeidskaders die vooraf getoetst zijn, zodat je als opdrachtgever minder zorgen hebt over schijnzelfstandigheid. - Blijf up-to-date met wetgeving
Houd de nieuwsberichten van de Belastingdienst en platforms als hetjuistecontract.nl in de gaten. Deze kanalen bieden vaak actuele info én praktijkvoorbeelden, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Voordelen van samenwerken met Seventrees
Zoek je flexibiliteit zonder de fiscale risico’s? Dan kan een samenwerking met een bureau als Seventrees de uitkomst zijn. Wat levert dit op?
- Voorkomen van naheffingen en boetes. Wij zorgen dat alle professionals volgens de juiste contractvormen worden ingezet.
- Focus op je kernactiviteiten. Je kunt het gedoe rondom contracten en compliance aan ons overlaten.
- Snel inspelen op marktveranderingen. Door de ruime pool aan specialisten ben je altijd voorbereid op nieuwe projecten en uitdagingen.
Kortom: je beperkt niet alleen de risico’s, maar verhoogt ook je efficiëntie en slagkracht.
De weg vooruit
De opheffing van het handhavingsmoratorium markeert een belangrijke nieuwe fase in de Nederlandse arbeidsmarkt. Het zet bedrijven aan tot professionalisering van hun arbeidsrelaties en bevordert een eerlijk speelveld.
Ben je als ondernemer goed voorbereid? Neem gerust eens contact op om te sparren over jouw specifieke situatie of om te bekijken hoe Seventrees je kan ondersteunen in deze overgang.